Voor mijn afstudeerstage heb ik ervoor gekozen om deze opnieuw binnen Flynth te doen. En niet zomaar een afstudeerstage, ik kreeg de kans om een observatie uit te voeren in Midden-Afrika. Hier heb ik geobserveerd hoe de instrumenten van een partner van Flynth worden ingezet, bij coöperaties in opkomende economiën.

Niks nieuws

Gedurende mijn meewerkstage twee jaar geleden ben ik begeleid door collega-accountant Hans Geuns. Destijds had Hans een afstudeeropdracht open staan. Na enig overleg tussen mij, mijn studieloopbaanbegeleider en Hans is de beslissing gemaakt om mij deze stageopdracht uit te laten voeren. Ik vond het erg spannend om deze opdracht op te pakken, maar ik werd goed begeleid én behaalde een mooi resultaat voor de opdrachtgever. Toen Hans hoorde dat ik mijn daadwerkelijke afstudeerstage wederom bij Flynth zou gaan lopen, wilde hij mij graag opnieuw begeleiden. Hij wilde mij geen alledaagse afstudeerscriptie laten schrijven (zoals een AO/IB beschrijving), maar een interessante en uitdagende opdracht bieden. Fontys had in eerste instantie moeite met het afwijkende onderwerp van mijn scriptie, maar met behulp van het wetenschappelijk bureau van Flynth heeft Fontys toch goedkeuring gegeven. En hier zit ik dan, net een week terug uit Uganda en een bijzondere ervaring rijker.

Coöperaties helpen

Mijn scriptie betreft een onderzoek voor Agriterra, een NGO die coöperaties in opkomende economieën ondersteunt met kennis en ervaring om zo te groeien en bankabel te worden. Agriterra is actief in landen zoals Congo, Indonesië, Filipijnen, Uganda, Rwanda, Ghana en nog enkele andere landen. Om te beoordelen of Agriterra een coöperatie opneemt in haar portfolio, wordt eerst een scoping uitgevoerd. Tijdens een scoping wordt de coöperatie op hoofdlijnen in kaart gebracht. Wanneer een coöperatie de scoping doorkomt, wordt een coopertive assessment (CA) uitgevoerd. Dit houdt in dat de coöperatie in kwestie volledig wordt doorgelicht door medewerkers van Agriterra en Agripoolers, middels questionnaires die Agriterra heeft opgesteld. Agripoolers zijn experts van Agro-bedrijven waar Agriterra een samenwerking mee heeft. Ook met Flynth heeft Agriterra een dergelijke samenwerking, om het maatschappelijk verantwoord ondernemen te vergroten. Hierbij kunnen medewerkers solliciteren voor een rol als Agripooler, waarbij je door Flynth wordt gefaciliteerd om een CA of ander soort adviesopdracht uit te voeren voor een coöperatie in een opkomende economie.

Mijn onderzoek

Mijn onderzoek richt zich op de vraag of Agriterra voldoende informatie en tevens de juiste informatie krijgt tijdens het uitvoeren van een CA, om zo te bepalen of een coöperatie in control is en het besluit te kunnen nemen om de coöperatie op te nemen in hun portfolio. In mijn onderzoek zal ik de questionnaires vergelijken met de huidige theorieën over het in control zijn van een organisatie. Om informatie te kunnen vergelijken over de manier en de werking van de questionnaires heb ik observaties en interviews uitgevoerd tijdens een CA in Uganda, samen met Hans. Naast dat ik veel input heb gekregen voor mijn onderzoek, heb ik een Afrikaanse coöperatie leren kennen, de cultuur kunnen proeven en het besef gekregen dat wij ontzettend dankbaar mogen zijn voor alle mogelijkheden en kansen die wij in Nederland hebben. Het was een reis om nooit te vergeten! Nu alleen nog de laatste loodjes zodat ik per september kan beginnen als volwaardig medewerker Gevorderd Assistent Accountant Audit én kan starten aan de pre-master Accountancy van Nyenrode.

Meer over Maud

Mijn naam is Maud Lamers, ik ben 23 jaar en komt uit Tegelen. Op dit moment zit ik in mijn laatste jaar van de bacheloropleiding Accountancy aan de Fontys Hogeschool te Eindhoven. Twee jaar geleden ben ik als meewerk stagiaire gestart bij Flynth Audit in Venlo. Mijn enthousiasme ontstond door het ontzettend leuke en hechte team dat wij binnen Audit Venlo hebben. Hierom ben ik naast mijn studie als werkstudent blijven werken binnen Flynth in de auditpraktijk. Het was dan ook voor mij vanzelfsprekend dat ik mijn afstudeerstage wederom bij Flynth wilde lopen.

Lees meer verhalen

Lees meer verhalen

Mis jouw droombaan niet,
blijf op de hoogte!

Stel een job alert in en blijf op de hoogte van nieuwe & relevante vacatures

Flynth. Het beste advies dat we je kunnen geven.